spotlight-album-2016

Voor de 35ste, en laatste, week van De Leeuwenkuil in 2017 op KBC Radio is het Spotlight Album gemaakt door The War on Drugs. Deze band heeft een fantastisch nieuw album gemaakt met de titel A Deeper Understanding en bevat 10 tracks, waarvan je er vier gaat horen in de show.

.Randy Timmers bespreekt het album op de website van OOR. Jij kunt gaan horen of je het met hem eens bent, in De Leeuwenkuil.

“I resist what I cannot change’, biecht Adam Granduciel op in Pain. ‘There’s a darkness over there but we ain’t going’, zingt hij even later in het uitgesponnen, schemerige Thinking Of A Place. Wie dat wil, kan A Deeper Understanding, het nieuwe album van The War On Drugs, interpreteren als commentaar op het Amerika van Donald Trump. Je kunt er echter ook een geheel eigen, geheel andere betekenis aan geven.

In dezelfde universeel toepasbare, tijdloze bewoordingen van doorbraakplaat Lost In The Dream heeft Granduciel het hier weer over de grote emoties in zijn leven – een leven zoals dat van iedere man van middelbare leeftijd. Althans, zo komt deze zanger met zijn vertrouwde stem op je over. Thema’s als twijfel, verlies, vreugde en verlossing komen voorbij in uitermate gevoelig gezongen zinnen. Granduciel heeft van die emotionele zinnen die je op je borstkas kunt laten tatoeëren zonder bang te zijn dat ze ooit dateren. ‘I wanna love you when I’m lying in the ground’, fluistert hij bijvoorbeeld in Knocked Down. Of: ‘See it through my eyes, love me like no other / Hold my hand and something turns to me’. Prachtig. Zowel gevoelsmatig als muzikaal schakelt The War On Drugs op dit album ‘simpelweg’ van groots naar grootser. De instrumentatie heeft nieuwe lagen gekregen, zowel in de breedte (méér gitaar, méér toetsen) als in de diepte.

Zo horen we eventjes een drumcomputer in opener Up All Night en verblijdt een heus glockenspiel de verslavende rocker Holding On. Het is bijna ongelofelijk hoe soepel de losse elementen bij The War On Drugs in elkaar klikken en hoe natuurlijk en moeiteloos deze band alles laat klinken. Neem bijvoorbeeld dat gitaarsolootje aan het eind van datzelfde Holding On: als een kleine zandstorm, veroorzaakt door het stuifsel dat de drums opschoppen. Die heerlijke woo’s die Granduciel eruit gooit, móeten dan ook wel volgen.

Acht van de tien nummers op A Deeper Understanding openen overigens anders dan Holding On. Rustiger, aarzelend. Maar stuk voor stuk eindigen ze krachtig, verandert het verhaal van gevangenschap naar bevrijding. Van de emotionele rollercoaster Strangest Thing, waarin een instrumentale climax maar liefst driemaal over de kop gaat, tot de brandende afsluiter You Don’t Have To Go: dit zijn overrompelende rocksongs voor de monumentale momenten in het leven. Momenten waarop de zon na bakken regen éindelijk weer eens door de wolken breekt, en je mag baden in haar gloed. Zelfs Springsteen maakt ze niet zo mooi.

Categorieën: Spotlight Album