spotlight-album-2016

Voor de 32ste week van De Leeuwenkuil in 2017 is het Spotlight Album gemaakt door Randy Newman. Deze grootheid heeft na negen jaar weer een nieuw studio album gemaakt met de titel Dark Matter en bevat 9 fraaie tracks, waarvan je er vijf gaat horen in de show.

.


Mieke Atema bespreekt het album op de website van OOR. Jij kunt gaan horen of je het met haar eens bent, in De Leeuwenkuil.

Volgend jaar wordt hij 75 en het was alweer negen jaar geleden dat zijn laatste plaat (Harps And Angels) uitkwam, hoewel hij sindsdien wel soundtracks is blijven maken. Optreden doet Randy Newman nog altijd, zij het dat er wat sleet is gekomen op de stembanden van de bard. Dat er nog een album in het vat zat, was een verrassing.

Dark Matter is de dubbelzinnige titel van de plaat, waarop Newman laat horen dat hij er nog altijd toe doet. De van hem bekende, geraffineerde arrangementen met piano, blazers en strijkers zijn nog steeds een lust voor het oor. Vaak in zijn bijna vijftig jaar omspannende carrière heeft Newman gefungeerd als de hofnar die de vinger haarfijn op de zere plek wist te leggen. Satire is daarbij zijn belangrijkste wapen; zet het prachtige Good Old Boys nog maar eens op.

Nu heeft hij Vladimir Poetin op de korrel, die hij vilein doch geestig ontmaskert (Putin). In The Great Debate, met heerlijk gospelkoor, fileert hij zowel het moderne, egocentrische meningencircus als de clash tussen religie en wetenschap. Naast de snedige maatschappijkritiek is er bij Newman ook altijd de ontroering, hier vervat in de melancholische liefdesliedjes Lost Without You en She Chose Me.

Op Dark Matter onderstreept Newman niet alleen zijn reputatie als rasentertainer, maar weet hij wederom het huidige tijdsgewricht scherp maar met een glimlach te becommentariëren.

Categorieën: Spotlight Album