spotlight-album-2016

Voor de 30ste week van De Leeuwenkuil in 2017 is het Spotlight Album gemaakt door Declan McKenna. De nieuwste Britpop gigant heeft het album What do you think about the Car uitgebracht en dat bevat 11 zeer hitgevoelige en prima klinkende tracks, waarvan je er vijf gaat horen in de show.

.Randy Timmers bespreekt het album op de website van muziektijdschrift OOR. Jij kunt gaan horen of je het met hem eens bent, in De Leeuwenkuil.

Een naam die we de komende tijd nog veel gaan horen: Declan McKenna. Dit pas achttienjarige mannetje is reeds bestempeld als superster-in-wording, een ‘titel’ die hij kreeg op basis van zijn energieke liveshows (op o.a. Eurosonic en Pinkpop) alleen. In tegenstelling tot andere, reeds doorgebroken Britpophelden is McKenna op plaat misschien nog wel beter.

Zijn langverwachte debuut opent aandoenlijk, met een geluidsopname. ‘Dec, what do you think about the car?’ vraagt een vrouwenstem, zijn moeder misschien. ‘I think it’s really good. I’m gonna sing my new album now’, antwoordt een daar nog hele kleine Declan. Het geeft een mooie indruk van hoe lang deze plaat al in de maak is; de zanger was er als kind blijkbaar al mee bezig. En dat hoor je er ook wel vanaf.

Eerste liedje Humongous is al prachtig. McKenna heeft een zeer aangenaam, toegankelijk stemgeluid waar flink wat emotie in doorklinkt. ‘Do you care?’ zingt hij twijfelend in een uitermate pakkend refrein, terwijl gitaar en synths aanzwellen om als een ballonnetje leeg te lopen in de speelse climax. Waarmee dan weer een perfecte brug wordt geslagen naar het luchtige gitaarliedje Brazil. Luchtig op het eerste gehoor, tenminste. McKenna’s songs zijn tekstueel zwaarder en scherper dan je van een achttienjarige mag verwachten. Paracetamol werd geïnspireerd door een transgendere tiener die zelfmoord pleegde en in Isombard parafraseert hij Martin Luther King.

McKenna verpakt zijn food for thought echter in het kleurrijke snoeppapier waar 99 procent van de hits van The Kooks en Phoenix uit bestaan. Hij maakt, kortom, muziek met inhoud waar je ook gewoon lekker onbezorgd op kunt dansen en springen. Men roept dit natuurlijk om het jaar, maar nu lijkt het eens écht zo te zijn: een nieuwe Britpopheld is geboren!

Categorieën: Spotlight Album